Szalon

Az együttműködőbb közösségekért
Hogy kezdődött?
Zavart a széthúzás és hogy nem értjük meg a másikat. Jobban figyelünk saját gondolatainkra, mint arra, mit mond a másik fél. Össze akartam hozni embereket. Olyanokat, akik talán nem beszélgetnének egymással.

Ezért szerveztem szalont a lakásomon először 2007-ben. Nem találtam fel a spanyolviaszt, csak sok energiát tettem egy régóta létező "műfajba", megújítva azt.

A lényeg az volt, hogy sok és sokféle embert hozzak össze egy térben úgy, hogy megismerhessék egymást és tudjanak is, akarjanak is beszélgetni addig idegen emberekkel is.
Magyarországon először valószínűleg Pulszky Ferenc szervezett szalont 1869-től haláláig, 1894-ig. Pulszky a Magyar Nemzeti Múzeum igazgatója volt és minden szombaton meghívott 40-50 írót, festőt, jogászt, tudóst és egyetlen nőként a lányát a múzeum tetején kialakított lakásukba.

Nem volt kaszt szellem, csak korszellem.

Purjesz Olga híres kolozsvári szalonjára már valószínűleg hatott Gertrude Stein szintén ismert párizsi művészeti szalonja. Mindkét nő művészeket, írókat segített a sikerhez és az elismeréshez.
Szalonok itthon
Miért értékes?
Amikor elkezdtem, nem tudtam valójában mibe fogok bele, de hamar kinőttük a lakásomat. Ezért elkezdtem kutatni, miért vonzó a szalon és tulajdonképpem mit építek?  Ösztönsen, később tudatosan: kisközösségeket formálok.

Robin Dunbar fejlődéspszcihológus szerint egy kisközösség minimum 30, maximum 150 főből áll. E fölött már beláthatatlan, hogy a csoport egyes tagjainak mi a viszonya a közösséghez. Kopp Mária magatartáskutató szerint a kisközösségek segítenek pl, az értékvesztettség pozitív formálásában.

Tehát kisközösséget és nem baráti társaságot építek, amelynek ereje éppen a laza kapcsolatokban rejlik. Így pl. ismerősök sokkal jobban kapcsolnak össze egymástól jelentősen különböző egyéneket, mint a szoros barátok.

3 fontos eredmény

Tényleges laza kapcsolatokat épít, akár szervezeten belül. "Szakmai életén túl is megismerem. a másikat."

Nyitottabbak és elmélyültebbek lettek a kapcsolatok és egymással jobban kooperálnak a szalon tagjai. "Bárkihez oda tudok sétálni."

Összetartozást, együttműködést, az emberi értékek összecsiszolását hozta. "Másképp nézünk egymásra."

A szalonszervezés 3 lényeges eleme
A laza kapcsolatok erejére alapozva.
Orosz Györgyi Szalon - szakmai és emberi kapcsola
Legyen ott több, mint 30 ember és legyenek köztük olyanok is, akik nem ismerik a másikat.
Orosz Györgyi Szalon - 30 ember
Gondoskodj arról, hogy a szalon tagjai szakmai kapcsolataikon túl emberileg is jobban megismerhessék egymást.
Orosz Györgyi Szalon - laza oldott hangulat
Teremts laza, oldott hangulatot és hívj meg olyan előadót, akivel a többiek is szívesen beszélgetnek.
Építsünk kisközösséget!
Együttműködőbb szervezeteket a laza kapcsolatok erejével.